INTRODUCCIÓ

Alguna vegada t’havies plantejat quines conseqüències pot tenir l’us de productes de bellesa, com ara el maquillatge, el pintaungles o els tints per els cabells? Potser creus que aquests productes tenen només la funció d’augmentar la bellesa però en realitat són dolents, segons com s’utilitzin, per a la nostra pell, els nostres cabells i ungles (fig. 1). Poden tenir molts productes químics que actuen sobre parts sensibles, com la pell, i que la poden afectar. Els productes de bellesa et poden cremar la pell!

Els pros i contres en la utilització d’aquest tipus de productes, anomenats facials, ha creat sempre polèmica. Moltes persones estan a favor, però d’altres estan en contra. Qui té la raó? Doncs, pel que hem vist a la bibliografia consultada, sembla que tots dos grups tenen raons prou justificades per defensar la seva opinió. Segons aquesta, a favor està millorar l’elasticitat de la pell, netejar-la, eliminant les cèl·lules mortes, o el tractament d’algunes malalties dèrmiques com l’acné; però també hem trobat contres: aquest procés de millora de l’elasticitat pot provocar situacions intermèdies, com l’aparició de crostes entre la pell antiga i la nova, acció negativa de les radiacions sobre la pell tractada, possibilitat d’infeccions, al·lèrgies o irritacions, o l’aparició de punts negres com a conseqüència de la sortida de greixos. Per tant, pel que veiem, no existeix una única resposta que doni solucions a uns o a uns altres.


Fig. 1. Usos i exemples de productes cosmètics. Font: http://www.dareisto.com

Aquesta polèmica en la presa de decisions sobre l’ús d’aquests productes va ser la justificació inicial pel començament de la realització d’aquest projecte. Com és molt ampli i pot donar lloc a explicacions molt generals, sense entrar en detalls que poguessin aclarir-nos els nostres dubtes, ens em centrat en l’afectació que les radiacions causen sobre els productes i que, de retruc, poden afectar la nostra pell.

És per això que els objectius del nostre projecte són els següents:
  • Analitzar fins a quin punt determinats productes que es posen sobre la pell o d’altres òrgans del cos els poden afectar, mitjançant un estudi sociològic.
  • Determinar el grau d’acció de les radicacions sobre els canvis que es puguin produir en aquests productes i com podrien afectar a aquestes zones del cos.
  • Valorar si la qualitat del producte, valorat pel seu preu i la marca, influeixen sobre aquest efecte.

Finalment, les nostres hipòtesis inicials per a cada un dels objectius plantjeats són les següents:
  • Les persones no coneixen prou els efectes que poden tenir els productes de bellesa sobre algunes parts del seu cos, com la pell.
  • No totes les radicacions tenen el mateix efecte sobre el producte i, en conseqüència, sobre la pell.
  • La qualitat del producte influeix sobre el grau de l’efecte que pot tenir sobre la pell.


1 comentari: